MENU

A kávé jó neked? Egészségügyi előnyök, hátrányok és még sok más

Apr 01, 2023

A kávé jó neked? Egészségügyi előnyök, hátrányok és még sok más

Amikor az emberek a kávéról gondolkodnak, általában arra gondolnak, hogy képesek -e energiaképességet biztosítani. Néhány kutatás szerint azonban más fontos egészségügyi előnyöket is kínálhat. Az ilyen előnyök magukban foglalhatják a májrák, a 2. típusú cukorbetegség és a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatát.

Világszerte a szakértők becslése szerint az emberek naponta mintegy 2,25 milliárd csésze kávét fogyasztanak. A kutatók megvizsgálták a kávéfogyasztás előnyeit olyan állapotok esetén, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegség, a gyulladásos bélbetegség és a májbetegség. Bizonyítékok vannak arra, hogy támogassák ezeknek az állításoknak néhány, de nem mindegyikét. A

kávé számos hasznos tápanyagot tartalmaz, beleértve a riboflavint (B2 -vitamin), a niacint (B3 -vitamin), a magnéziumot, a káliumot és a különféle fenolos vegyületeket vagy antioxidánsokat. Egyes szakértők azt sugallják, hogy ezek és a kávé többi összetevője különféle módon hasznos lehet az emberi test számára.

Ez a cikk a kávéfogyasztás lehetséges egészségügyi előnyeit, az ezeket az előnyöket alátámasztó bizonyítékokat és a kávéfogyasztás kockázatát vizsgálja.

A kávéfogyasztás egészségügyi előnyei

A kávéfogyasztáshoz kapcsolódó potenciális egészségügyi előnyök közé tartozik a 2. típusú cukorbetegség, a Parkinson -kór, a májbetegség és a májrák elleni védelem. A kávéfogyasztás támogathatja a kardiovaszkuláris egészségét is.

Az alábbi szakaszok részletesebben fedezik ezeket az előnyöket.

Kávé és cukorbetegség

A kávé segíthet megvédeni a 2. típusú cukorbetegséget.

2014 -ben azok a kutatók, akik több mint 48 000 emberről gyűjtöttek adatokat, azt találták, hogy azok, akik 4 év alatt napi legalább egy csészével növelték a kávéfogyasztást, 11% -kal alacsonyabb a 2. típusú cukorbetegség kockázata, mint azok, akik ezt tették. ne növelje a bevitelüket.

A 2017. évi metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy az emberek, akik napi négy-hat csésze koffeinmentes vagy koffeinmentes kávét ittak, úgy tűnt, hogy alacsonyabb a metabolikus szindróma kockázata, beleértve a 2. típusú cukorbetegséget.

Kávé és Parkinson -kór

Különböző vizsgálatok azt sugallják, hogy a kávéban és sok más italban található koffein segíthet megvédeni a Parkinson -kór ellen.

Az egyik csapat arra a következtetésre jutott, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta négy csésze kávét isznak, ötszörösére alacsonyabb a Parkinson -kór kockázata, mint azok, akik nem.

A 2017. évi metaanalízis megállapításai kapcsolatot sugalltak a kávéfogyasztás és a Parkinson-kór alacsonyabb kockázata között, még a dohányzó emberek körében is. Ez a csapat azt is megállapította, hogy az emberek, akik kávét fogyasztanak, kevésbé valószínű, hogy depressziót és kognitív állapotokat, például Alzheimer -kórot tapasztalhatnak.

Ugyanakkor nem volt elegendő bizonyíték annak bizonyítására, hogy a koffeinmentes kávé ivása segít megelőzni a Parkinson -kórot.

Kávé- és krónikus májbetegség vagy rák

2019 -ben az irodalmi áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a kávéfogyasztás valószínűleg csökkenti a májrák kockázatát.

Korábban, 2015 -ben, az Egyesült Államok multietnikus populációjának kohort tanulmánya azt sugallta, hogy az adagtól függően a napi két -három csésze kávé fogyasztása csökkentette a résztvevők kockázatát a hepatocellularis carcinoma és a krónikus máj kialakulásának kialakulásának kockázatával A betegség (CLD) 38% -kal, illetve 46% -kal.

A 2017-es metaanalízis azt is megállapította, hogy bármilyen típusú kávéfogyasztás csökkenti a májrák, az alkoholos zsíros májbetegség és a cirrhosis kockázatát. Ezeket az eredményeket most egy 2021 -es tanulmány erősíti meg, amely arra utal, hogy minden típusú kávéfogyasztás némi védelmet nyújthat a CLD ellen.

Tudjon meg többet a kávé- és májbetegségről szóló 2021 -es tanulmányról.

Kávé és más májbetegségek

Azok az emberek, akik kávét fogyasztanak, szintén alacsonyabb az epekő -betegség kockázata.

2014 -ben a kutatók a kávéfogyasztást vizsgálták az elsődleges szklerózisos cholangitis (PSC) és az elsődleges epe cirrhosis (PBC) között. Ezek autoimmun körülmények, amelyek befolyásolják a máj epevezetékeit.

Megállapították, hogy a PSC -ben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel alacsonyabbak a kávéfogyasztással, mint azok, akiknek nincs állapota. Nem volt bizonyíték arra, hogy a kávéfogyasztás más volt a PBC -vel vagy anélkül.

Ugyanakkor egy másik 2014-es tanulmány kapcsolatot javasolt a kávéfogyasztás és a nem vírusos hepatitis-rokon cirrhosis miatti meghalás alacsonyabb kockázata között. A kutatók azt sugallták, hogy minden nap két vagy több csésze kávét fogyaszthat 66%-kal.

Kávé és szív egészsége

A 2017. évi metaanalízis azt találta, hogy a koffeinfogyasztás legalább kis előnye lehet a szív- és érrendszeri egészség szempontjából, beleértve a vérnyomást.

Egy 2018. évi tanulmányban a kutatók azt találták, hogy napi három -öt csésze kávé fogyasztása 15%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Úgy tűnt, hogy az egy -öt csésze ivása az alacsonyabb általános halálozáshoz is kapcsolódik, amely bármilyen okból származik.

Azoknak az embereknek, akik már szívrohamot tapasztaltak, úgy tűnik, hogy a kávéfogyasztás nem növeli annak kockázatát, hogy egy másik megtapasztalást tapasztalnak, vagy ennek eredményeként meghalnak.

A 2017. évi metaanalízis azonban azt is megállapította, hogy lehet, hogy magasabb a vér lipid (zsír) és a koleszterinszint, azokban az emberekben, akik több kávét fogyasztanak. Ezek az anyagok hajlamosak az emberre a szívproblémákra.

Van -e hátrányos előnye vagy kockázata? Tudjon meg többet itt.

Kávé és elhízás

Van néhány bizonyíték arra, hogy a kávéfogyasztás segíthet az embereknek a fogyásban. Az egyik 2018 -as cikk azt jelezte, hogy minél több kávét ittak, annál nagyobb a súlycsökkenés, a testtömeg -index (BMI) és a zsíros tömeg.

A 2019. évi tanulmány azt sugallta, hogy a kávéfogyasztás szerény kapcsolatban állhat a fogyásban, a férfiaknál nagyobb mértékben társulva, mint a nőkben. Ezeket az eredményeket azonban nem replikálták, tehát nem lehetnek véglegesek.

Bár a kávé bizonyos előnyökkel járhat az elhízás csökkentésében, ez nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrend étkezését és a gyakran testmozgást.

Táplálkozási érték

Száz milliliter (kb. 3,3 uncia [oz]) szokásos fekete kávé (tej vagy tejszín nélkül) alacsony kalóriatartalmú. Ez körülbelül egy tipikus csésze fekete kávé, és csak körülbelül 2 kalóriát tartalmaz. A krém vagy a cukor hozzáadása azonban növeli a fűtőértéket. A

kávébab polifenolokat is tartalmaz, amelyek egyfajta antioxidáns. Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a testet a szabad gyökök károsodása ellen. A szabad gyökök olyan típusú hulladéktermék, amelyet a test természetesen előállít bizonyos folyamatok eredményeként.

A szabad gyökök méreganyagként működnek a testben, és gyulladást okozhatnak. A tudósok kapcsolatot találtak a gyulladás és a metabolikus szindróma különféle aspektusai között, beleértve a 2. típusú cukorbetegséget és az elhízást.

2018 -ban egyes kutatók azt sugallták, hogy a kávé antioxidáns tartalma védelmet nyújthat a metabolikus szindróma ellen.

Bár a tudósok bebizonyíthatják, hogy bizonyos vegyületek vannak jelen a kávébabban, továbbra sem világos, hogy mi történik velük, ha belépnek az emberi testbe.

kockázatok

Sok kávéfogyasztás is lehet némi káros hatással. Ezek magukban foglalhatják a következőket.

Csonttörések

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a sok kávét iszó nőknél nagyobb a csonttörés kockázata. A

magasabb kávéfogyasztással rendelkező férfiak viszont kissé alacsonyabb kockázatot jelentenek.

Szövődmények terhesség alatt

A kávéfogyasztás szintén nem lehet biztonságos a terhesség alatt. Valójában van bizonyos bizonyíték arra, hogy a magas kávéfogyasztás és a terhesség vesztesége, az alacsony születési súly és a koraszülés közötti kapcsolatot sugallja.

endometriosis

nagyobb lehet az endometriosis kockázata a kávét iszik nők körében, de nincs elég bizonyíték az ilyen kapcsolat megerősítéséhez.

gastroesophagealis reflux betegség

Azok az emberek, akik sok kávét isznak, valamivel nagyobb kockázatot jelentenek ennek a betegségnek.

szorongás

A nagy mennyiségű koffein fogyasztása növelheti a szorongás kockázatát, különösen a pánikbetegségben vagy a társadalmi szorongásos rendellenességben szenvedő emberek körében. Ritkábban a koffein mániát és pszichózist válthat ki azoknál, akik érzékenyek.

Mentális egészségi állapotok

Az egyik 2016 -os tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a serdülőkorban a koffein magas bevitele az agy állandó változásait eredményezheti.

A tanulmány mögött álló tudósok aggodalmát fejezték ki amiatt, hogy ez növelheti a szorongással kapcsolatos feltételek kockázatát a felnőttkorban.

A mérgező összetevőknek való kitettség

2015 -ben a kutatók egy csoportja viszonylag magas mikotoxinszintet talált a kereskedelmi kávéban. A mikotoxinok mérgező anyagok, amelyek természetes termékként szennyezik a kávét.

Egyesek attól tartanak, hogy az akrilamid, amely egy másik vegyi anyag a kávéban, veszélyes lehet. Tudjon meg többet itt.

mellékhatások

Bár a koffein fogyasztása bizonyos előnyöket kínálhat, negatív mellékhatások is lehetnek, ha valaki túl sokat iszik belőle. Ezek a mellékhatások magukban foglalhatják:

 • Káros kölcsönhatások az egyes gyógyszerekkel, például bizonyos pszichiátriai gyógyszerekkel, pajzsmirigy gyógyszerekkel, gyomorégéssel és antibiotikumokkal
 • Lehetséges gerinccsont -veszteség olyan nőkben Igyon több mint 300 milligramm (mg) naponta, és akik nem fogyasztanak elegendő kalciumot
 • GALJ -bélrendszeri problémák
 • A vérnyomás növekedése
 • A kockázat növekedése a kockázat növekedése. miokardiális ischaemia, amely egyfajta szívbetegség, ha valaki kávét fogyaszt edzés közben
 • Termékenységi nehézségek
 • Negatív hatások a növekvő magzatra, például az alacsony születési súlyra, ha a Az ember nagy mennyiségű kávét fogyaszt terhesség alatt
 • Ingerlékenység és álmatlanság az ápolói csecsemőknél, ha egy személy szoptatás közben kávét fogyaszt. A koffeinfogyasztás
 • Bizonyos mentális egészségi állapotok, például skizofrénia vagy bipoláris rendellenesség tüneteinek súlyosbította a tüneteket.
 • Koffein-intoxikáció (vagy túladagolás)
 • koffein által kiváltott szorongásos rendellenesség
 • koffein által kiváltott alvási rendellenesség (vagy álmatlanság)
 • A koffeinnel kapcsolatos rendellenességek, amelyek egyébként nem állnak rendelkezésre,

kávé vs tea

A kávé és a tea egyaránt koffeint tartalmaznak, így lehet, hogy ugyanazok az előnyök vannak. , kockázatok és mellékhatások.

Bár az egyes italokban a koffeinmennyiség függhet a kávé vagy tea típusától, általában egy 8 oz-os csésze kávé körülbelül 95 mg koffeint tartalmaz. Hasonló méretű fekete és zöld tea csak 48 mg és 29 mg koffeint tartalmaz.

Vannak különbségek abban, ahogyan a tea és a kávéfogyasztás befolyásolhatja a különböző embereket, attól függően, hogy melyik italt részesíti előnyben, és mekkora részét fogyasztják.

Egy 2018. évi tanulmány szerint, amely összehasonlította a kávé és a teafogyasztás pozitív hatásait, az előnyök különbségei a következők:

Kávé

A kávé csökkentheti a szívbetegség és a rák halálozási kockázatát, különösen a nőkben. A Coffee csökkentheti a légzési halálozás kockázatát is A legalacsonyabb általános halálozás a különböző körülmények között, de azok, akik magasabb teát fogyasztanak, magasabb a halálozási kockázattal. tea A tea csökkentheti a szívbetegség és a rák mortalitásának kockázatát, különösen a férfiakban. A férfiak, akik 30–50% -os teát isznak. A legalacsonyabb halálozási kockázatot kell alkalmazni azokkal, akik csak kávét isznak.

A tanulmány általános következtetése az, hogy a kávé és a tea mindkettőnek megvan a saját előnye, az elfogyasztott mennyiségtől függően, és ezek az előnyök a férfiak és a nők között változhatnak – A nemen alapuló ütés különbsége összefüggésben lehet azzal, hogy a kávé hogyan befolyásolja a nemi hormonokat.

Összegzés

A 2017. évi metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb ember számára „általában biztonságos” a napi három-négy csésze kávé fogyasztása, és hogy ez valóban csökkentheti a Bizonyos egészségi állapot kockázata.

A tanulmány szerzői azonban figyelmeztették, hogy a dohányzás megszüntetheti a kávéfogyasztás minden előnyeit. A

A koffein a kávé fontos jellemzője, de a kávé számos vegyületet tartalmaz, és az ivás különböző módjai vannak. Ez megnehezíti annak meghatározását, hogy a kávé hogyan befolyásolja az embert, és mely összetevőknek vannak előnyei és kockázata.

Az a személy, aki a kávéfogyasztásból származó egészségügyi előnyöket kívánja származni, kerülje a napi ajánlott bevitel túllépését, és próbálja meg figyelemmel kísérni az általuk hozzáadott összetevőket – például a cukor, a krém és az aromaanyagokat -, mivel ezek nem lehetnek egészségesek.

A terhes emberek és a csonttörések kockázatának kitett személyek elkerülhetik a kávét.

 • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

 • Munoz, D. G., et al. (2018). Koffein és Parkinson -betegség: lehetséges diagnosztikai és patogén áttörés [Absztrakt] .https: //n.neurology.org/content/90/5/205<
Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.